ACCESSOIRES

Endless plates

Kan een ontwerp eindeloos zijn?

Het ontwerp Endless ontstaat vanuit een handeling. Door stroken plaatrubber als een spiraal op te rollen ontstaat een vorm waar eigenlijk geen einde aan lijkt te komen. De handeling nodigt uit er eindeloos mee door te gaan. De structuur van het opgerolde rubber is prachtig en aangezien ik ook graag een ontwerp in keramiek wil uitvoeren heb ik van een aantal rubberen basisvormen een mal gemaakt waardoor ik ze in klei kan afgieten.
 
De prachtige structuur van de rubberen basisvormen blijft in de gegoten versies behouden. Deze gelaagde structuur is eigenlijk niet een voor de hand liggende basis voor een bord. Toch is dit een bewuste keuze geweest. Een bord hoeft van mij geen ‘bekende’ vorm hebben om als een prachtige ondergrond te kunnen functioneren voor een exclusief gerecht.

Masterchef Angélique Schmeinck gaat de Endless objecten gebruiken voor haar culinaire fotografie.

De grote uitvoeringen van de Endless plates  zijn schalen of autonome objecten in een wandcompilaties


Circle wandkandelaars

Een simpele vorm als de cirkel kan al een inspiratiebron zijn voor een complete ontwerpserie. Al de ontwerpen uit de Cirkel serie zijn ontstaan uit een optelsom van cirkels. De cirkel als vorm heeft hierbij geen betekenis is het middel, de bouwsteen, om te kunnen komen tot.

De cirkel staat als vorm synoniem voor niets, voor leegte en voor oneindigheid, maar ook voor absolute vrijheid en door niets gebonden. Met dit ‘niets’ en met de absolute vrijheid en ongebondenheid kan ik wel verder. 

Door meerdere cirkels in het platte vlak aan elkaar te schakelen ontstaan prachtige grafische patronen. Al passend en metend kwam ik tot een combinatie waarmee ik een kandelaar kon maken, wat de vooropgestelde wens was voor dit ontwerp.

De cirkel heeft in dit ontwerp toch een verhaal geschreven en een functie gegeven aan een vorm.

De serie bestaat uit twee tafelmodellen en twee wandexemplaren. Bij al de uitvoeringen hebben de cirkels een doorsnede van 9 cm, de perfecte afmeting voor de kaars die ik in gedachte had. De grote uitvoeringen zijn geschikt voor 7 kaarsen en de kleine voor 5.

Summer vases

Het ontwerpen van een tulpenvaas staat al heel lang op mijn verlanglijst.

Tijdens een overheerlijke zomervakantie, logerend in een prachtig huis pal aan het water heb ik de Summer vaas bedacht. Het leek haast vanzelfsprekend dat dit ontwerp op deze fantastische plek op dat moment moest ontstaan. De naam Summer zegt meer over het ultieme moment dan over de vorm van het ontwerp maar dat mag in ontwerpland.

Het uitwerken van het ontwerp heeft wat meer tijd gekost en eigenlijk ook heel veel geduld. Van het basisontwerp heb ik een mal gemaakt in gips om het af te kunnen gieten in klei. Dit is een ambachtelijk proces. Iedere vaas wordt met de hand gegoten en afgewerkt. Daarna moet het gebakken worden, geglazuurd en nog een keer gebakken. Dit proces gaat niet altijd als vanzelfsprekend goed waardoor ieder exemplaar waardevol is.

De vormgeving van de Summer vaas is een logisch vervolg op die van de ‘Circle’ kandelaar. De basisvorm bestaat uit aan elkaar geschakelde cirkels die ik in tegenstelling tot de Circle ontwerpserie nu gesloten heb tot één vorm om tot de tulpenvaas te kunnen komen. Het is een nieuwe interpretatie van de tulpenvaas, in een wat ongebruikelijk vaasvorm wat voor mij een voorwaarde is. De Summer vaas is daardoor enig in zijn soort.

Circle

Ook een eenvoudige vorm als de cirkel kan de inspiratie zijn voor een nieuw ontwerp. Een cirkel heeft van zichzelf geen betekenis of functie, is objectief en heeft geen associaties met de werkelijkheid. Door meerdere cirkels aan elkaar te schakelen in een bepaalde basisvorm en deze te buigen ontstaat de specifieke vorm van de kandelaar. De cirkel heeft in deze verschijning toch een verhaal geschreven en een functie gekregen.  Er zijn drie uitvoeringen van de kandelaar; een kleine 5-delige, de grote 7-delige en er is ook een wanduitvoering van het kleine model.

 

 

Bell

De Bell kastjes zijn geïnspireerd op glazen stolpen. Net als onder stolpen kun je in de Bell pronkkastjes stillevens maken van attributen die heel bijzonder voor je zijn.  De kastjes bestaan uit meerdere aan elkaar verlijmde lagen MDF met een stolpachtige vorm. De set bestaat uit drie kastjes.
De grootste is een tafelexemplaar.
De twee kleinere zijn uitgevoerd in een tafel en wandmodel.

Button

Dat je met een simpele knoop meer kunt doen dan je jas dicht maken blijkt uit de ontwerpserie Button van Dutch Duo Design.
Deze serie bestaat uit een set vaasjes, twee bijzettafels en er is ook nog een loungetafel in ontwikkeling.
Bij de vaasjes worden de Buttons aan elkaar geknoopt met reageerbuisjes. Bij de tafels rijgen de poten de Buttons (nu de tafelbladen) aan elkaar.
Het originele van deze serie is dat je zelf het ontwerp in elkaar zet en kan bepalen hoe het eruit komt te zien.

Oval

De ontwerpen uit de Oval serie zijn geïnspireerd op de eenvoudige vorm de ovaal. De ovale vorm is doorgezet in de buiten- en binnenvorm van het ontwerp. De verschillende lagen worden aan elkaar verbonden met afstandhouders van wit kunststof en vastgezet met een onzichtbare schroefverbinding. Het gesatineerde kunststof zorgt voor een prachtig lichtspel door de lagen heen.
De schaal is identiek aan de lamp maar dan exclusief de bovenste vier lagen.

 Layer

In de Layer serie heb ik met maar één basisvorm meerdere ontwerpen samengesteld. Deze vormen zijn nu niet gestapeld maar aan elkaar geregen met afstandhouders. Omdat de herhaling van de lagen heel nadrukkelijk de uitstraling van de ontwerpen bepaald heb ik deze serie Layer genoemd.
De schalenset is de kleinste in de serie. Het 
bijzondere van dit ontwerp is dat de ene schaal de binnenvorm is van de andere.
In ditzelfde concept zijn nog een roomdevider en een kapstok in ontwikkeling. Zij zijn een uitvergroting van de schalenset. De lagen van de roomdevider en de kapstok zijn even groot en dik waardoor beide er mee uitgevoerd kunnen worden.