VERLICHTING

Collar

De ontwerpserie ‘Collar’ is geïnspireerd op de molensteenkragen uit de Gouden Eeuw. De complexe vormgeving van deze kragen heb ik vereenvoudigd naar een platte basisvorm waarin de essentie van het origineel nog bewaard is gebleven. Deze basisvorm heb ik verwerkt in meerdere ontwerpen; de Collar kragen, sluier, het cocktailjurkje en een serie hanglampjes. Al deze ontwerpen knip ik uit plaatrubber in verschillende diktes. De kragen zijn opgenomen in de expositie High Society in de Museumshop van het Rijksmuseum in Amsterdam, daarnaast in de museumshop van het CODA Museum in Apeldoorn en diverse designwinkels.

Tower

De kroonluchters uit de Tower serie zijn geïnspireerd op de Art Deco, een stijlperiode uit de beeldende kunst die ik enorm waardeer. De strakke belijningen van de lampen sluiten aan op de vormgeving van deze stijl. Het lijken haast torens die als luchtballonnen opstijgen. Niet brandend zijn de kroonluchters al bijzonder. Als ze wel branden is het spel van kleuren, licht en schaduwen indrukwekkend. Dit zoals verwacht mag worden van waardige kroonluchters.
De constructie van de lampen is heel eenvoudig. De basiselementen zijn 24 aantal identieke lamellen die in drie of vier ringen geschoven en vastgeklemd worden.

 

Oval

De ontwerpen uit de Oval serie zijn geïnspireerd op de eenvoudige vorm de ovaal. De ovale vorm is doorgezet in de buiten- en binnenvorm van het ontwerp. De verschillende lagen worden aan elkaar verbonden met afstandhouders van wit kunststof en vastgezet met een onzichtbare schroefverbinding. Het gesatineerde kunststof zorgt voor een prachtig lichtspel door de lagen heen. De schaal is identiek aan de lamp maar dan exclusief de bovenste vier lagen.